19 Mart 2013 Salı

Amerika'da Hayat


Bir suredir Amerika'da yasiyorum.Geldigimden beri dikkatimi ceken, bana bazen degisik, bazen garip bazen de guzel gelen seylerle karsilasiyorum. Rahatsiz oldugumda oluyor, farkinda olmadan alistigim da yada hale alisamadigim. Aklima ilk gelenleri kisaca bir siralayacagim;



·         Cok genis bir araziye sahip bir ulke oldugundan yerlesim yatay ve mumkun oldugunca mustakil, tabi ki Manhattan gibi orneklerin disinda.
·         Bahceler, balkonlar cok genis ve bakimli ama pek kullanmiyorlar, yaz sezonu basinda bir barbeku partisi bir de sonunda.
·         Ev araken sigara icilen – icilmeyen, hayvan kabul eden – etmeyen olmasi onemli.
·         Sigara kullanim orani ulkemizle kiyaslandiginda gercekten cok dusuk.
·         Kurallar sadece konulmus olmak icin koyulmamis, uygulanmak icin konulmus, yaptirimlar agir.
·         Restoranlarda garsona minimum %15 ( maksimumda keyfinize kalmis)bahsis verilmek zorunda, sistem buna gore kurulmus. Bir cok restoranda servis elemanlari dusuk bir ucretle calisiyor ve asil gelirlerini tiplerden elde edilyorlar. Bu yuzden de garsonlar mumkun oldugu kadar hos sohbet, ilgili, alakali davraniyorlar. Hatta bu durum bazen bunaltici olabiliyor. Mesela yemegi servis ettikten sonar defalarca memnun kalip kalmadiginizi sormalari yada bir eksik var mi hersey iyi mi diye control etmeleri. Ilgi gereken oranda olunca keyif verici ama fazlasi bunaltici.
·         Bahsisi banka kartinizla da odeyebiliyorsunuz.
·         Iceceklerde ozel olarak belirtmediginiz takdirde yaz kis buzla servis ediliyor.
·         Porsiyonlar gercekten buyuk, oyle ki istahli biri olmama ragen cogu zaman yemegin yarisini paket aliyorum daha sonar yemek icin.
·         Buyuk birkac sehir disinda toplu tasima neredeyse yok. Markete bile gitmek icin araba kullanmak zorunda oldugunuz icin her ailenin kisi sayisina bagli birden cok arabasi var.
·         Vergiler nedeniyle benzin, araba, teknolojik aletler, markali tekstil urunleri ve makyaj urunlerinde Turkiye’ye gore ciddi fiyat farki var. Hele outlerden alisveris yapilirsa yada indirimler takip edilirse gercekten cok iyi karli alisverisler yapilabilir.
·         Otobus soforlerinin emniyet kemeri takmasi bana ilginc gelmisti ilk baslarda, sehirler arasi hatlarda bayan soforler de mevcut.
·         Afet vb. Durumlar konusunda cok hassaslar hatta bazen abartiyorlar. Ornegin en ufak bir hava muhalefeti  haberinde marketler yagmalaniyor. Su bile bulmak zorlasiyor.
·         Eyaletler arasi kanun, kural ve vergilerde degisiklik var. Bir urunu bir eyalette farkli bir baska eyalette farkli fiyata almaniz mumkun.
·         Yayalar cok onemli, butun trafik sallana sallana gecen bir yayayi sabirla beklemek zorunda.
·         Okul servisleri ogrenci indirirken ve bindirirken kirmizi bir isik yakiyor ve bu isigi gordugunuz zaman yolun iki tarafindaki arac trafigi de belli bir measafe birakarak durmak zorunda. Cocuk guvenligi icin cok guzel bir uygulama bence.
·         Selamlasmak cok yaygin, tanisaniz da tanimasanizda yolda, markette, butikte yuzeysel bir hal hatir soruluyor.
·         Inanilmaz bir hazir gida pazari var, obeziteninde en onemli tetikleyicilerinden biri.
·         Her urunun kirk ayri cesiti var.Tuzlusu, tuzsuzu, az yaglisi, yagsizi, sebzelisi, sadesi, organigi…


4 yorum:

  1. demek ki burda bahşiş verme zorunluluğu yok diye garsonlar ilgisiz davranıyo,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garsonlar memnuniyete gore tip alacaklari icin cok ozenliler burda, Turkiye'de biraz daha keyfi sanirim. Cok iyi orneklerle de karsilastim cok kotu de.

      Sil
  2. Ne güzel anlatmışsın bugün bir arkadaşa dedim ki amerikaya gitsem heralde filmler yüznden ya da böyle paylaşımlar sayesinde herşey çok tanıdık gelir
    Sana öyle oldu mu
    Nuray

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim Nuray, bana da cok tanidik gelen yerler oldu. Adini yada nerede oldugunu bilmeden bir cok yer benim de aklimda yer etmis.

      Sevgiler

      Sil