27 Mart 2013 Çarşamba

New York Tavsiyeleri


Ben New York'u cok seviyorum. Yasadigim yer cok sakin, sessiz, yesillikler icinde. Burda yasamaktan cok memnunum ama bazen sehir yasamini da ozluyorum. Iste boyle zamanlarda NY benim sehir ozlemimi dindiriyor.  Cok uzun yillar Istanbul'da yasarken ve son zamanlarinda sehir yasamindan cok bunalmisken, biri ilerde bu cumleyi kuracagimi soylese inanmazdim heralde. Fakat aliskanliklar her zaman ozleniyormus.




Ben New York'da kendimi Istanbul'da gibi hissediyorum, ayni telas, ayni trafik, ayni stres. Bi yandan da sinirsiz alternatif.
Her zevke, her butceye, her mevsim kosuluna uygun yapilacak seyler  mevcut. Ayni Istanbul gibi, ne kadar cok sey yaparsaniz yapin yapacak birseyler hep var. Bence yasamak icin degil ama gezmek ve tadini cikarmak icin cok keyifli bir yer.

Burayi ziyaret etmek gibi bir planiniz varsa kendi deneyimlerimden birkac tavsiyede bulunmak isterim.




Elektrik voltajı 110 Volttur ve fiş girişleri farklidir. Eğer buradayken kullanmak için Türkiye’den elektrikli bir alet getiriyorsanız bunu goz onunde bulundurun.

New York kesinlikle yuruyerek kesfedilecek bir sehir. O yuzden yaninizda mutlaka rahat yuruyus ayakkabilari olmali.

ABD'de saglik hizmetleri cok pahali, bu yuzden sigorta islemlerini ihmal etmeyin. Ayni zamanda doktor recetesi olmadan receteli ilaclari alamazsiniz, o yuzden duzenli kullandiginiz ilac varsa yaninizda bulundurun. Recetesiz ilaclari marketlerden rahatlikla temin edebilirsiniz.

Sehirde turistik bircok yeri ziyaret etmek istiyorsaniz City Pass'den faydalanmanizi tavsiye ederim.

T.C New York Baskonsoloslugu yakin bir zamanda tasindi. Yeni adresi:
825 3rd Avenue, 28th Floor, NY, 10022



NYC'nin en populer bolgesi olan Manhattan bir ada ve burada yonunuzu bulmaniz cok kolay, sehir cok duzenli bir sekilde planlanmis. Adayi dikine kesen yollar 'avenue' , adayi enine kesen yollar 'street' olarak adlandiriliyor ve bunlarin hepsi 1-2-3-4 seklinde numaralandirilmis. 




Yaninizda tasiyacaginiz basit bir harita veya telefonunuza yukleyeceginiz genel yada  subway (metro) haritalari isinize kesinlikle yarayacaktir.

Alisveris yaptiginizda kasada toplam ucretin uzerine %11 Tax yani vergi eklenecegini unutmayin.

Restoranlarda ortalama %15 bahsis vermeyi unutmayin.


Hava sicakliklari Istanbul'la genel anlamda benzerlik gosterse de yaninizda birkac alternatif bulundurun. Ozellikle yazin yaniniza mutlaka ince bir hirka, sal vb. tavsiye ederim. Cunku restoranlar ve toplu tasimalar titreyecek kadar soguk olabiliyor. Serinlik bende severim ama bu kadar sogutmanin mantigi ne cozebilmis degilim?Burdan yetkililere seslenmek istiyorum azcik dereceyi kontrol edin ya n'olur :)

Yapacak coooook sey var. O yuzden de dersinize calisip gelin, Planiniz olsun ama esnek tutmaya calisin cunku NY her kosesinde sizi sasirtacak detaylara sahip.

Simdilik ilk aklima gelenler bunlar, keyifli gezmeler :)










2 yorum:

  1. Bu central parkı böyle koruyabilmeleri konusunda ne biliyosun yerleşim heralde 30 larda falan arttmış nasıl korumuşlar burayı böyle muhteşem ötesi istanbulda her yere bina dikmeye çalışıyolar
    Nray

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Nray,
    Central Park sehrin icinde cennet gibi.
    Manhattan adasi cok duzenli ve planli olusturulmus, Central Park su anda da hem sehir halki tarafindan cok aktif kullanilan hem de turistik anlamda cok etkili bir park. O yuzden cok iyi bakiyorlar.
    Istanbul'da da malesef kalan son agaclari yok etmek icin cabaliyorlar.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil